Top PhD Képzések

A PhD a Doctor of Philosophy cím rövidítése, melyet a jelöltek általában egy adott tudományterületen folytatott beható kutatást követően kapnak. A kutatásnak jelentős mértéken hozzá kell járulnia a jelenlegi tudásbázis gyarapodásához, befejezésképpen pedig általában egy disszertáció, vagy egy szakdolgozat elkészítése a doktoranduszok feladata. A disszertációt, vagy a szakdolgozatot a doktorandusz gyakran egy a tudományterület szakértőiből álló bizottság előtt védi meg. A PhD fokozat csak a sikeres védést követően jár. A PhD képzés általában legalább négy éves, de ez a hallgatótól, az egyetemtől és a képzéstől függően esetenként hosszabb is lehet.

Világszerte számos egyetem kínál kiváló PhD programokat. A továbbtanulást választó hallgatók számtalan PhD képzés közül választhatnak, többek között egészségügyi, pszichológiai, mérnöki, pedagógiai , biológiai vagy biomedikai doktori programok közül. Minden országban akadnak kiváló PhD programok, így a PhD-t fontolgató hallgatók számára igen széles a választék.

Vess egy pillantást az alább felsorolt PhD képzésekre - itt megtalálhatod a neked legmegfelelőbb PhD programot!

Újonnan hozzáadott PhD-k és DBA-k

Xiamen University - Wang Yanan Institute for Studies in Economics

Közgazdaságtani doktor

December 3, 2018
A WISE közgazdasági és pénzügyi nemzetközi doktori programjai

Kaunas University of Technology

PhD a fizikában (fizikai tudományok)

December 2, 2018
A KTU és a Dél-Dán Egyetem (Dánia) a fizika közös doktori programja biztosítja a kompetenciákat és a tudást a kondenzált anyagok, a sugárzás és az anyag kölcsönhatása, az optikai spektroszkópia területén; a program széleskörű témákat és általános kísérleti és elméleti kutatásokat kínál a mezó, a mikro- és nanostruktúrák, a fotonikus struktúrák területén, ideé… [+]rtve azok kialakulását, elemzését és alkalmazását plasmonikában, bioszenzorokban és alternatív energiákban. A kutatás magában foglalja az új funkcionális anyagok, a modern technológiák (elektronsugaras litográfia, reaktív plazma maratás és holografikus litográfia) és progresszív kutatási módszerek (spektroszkópiai ellipszometria, Raman szórás, Fourier transzformációs infravörös spektroszkópia, ultragyors folyamat spektroszkópia stb. ). Ennek a programnak a hallgatói lehetőséget kapnak arra, hogy kettős doktorátust szerezzenek a Shizuoka Egyetemen (Japán). [-]

University of Puerto Rico - Río Piedras

Biológia doktora

December 1, 2018
Doktori programunk a PhD filozófiában négy fő területen, Molekuláris / Celluláris Biológia, Idegtudomány, Ökológia / Szisztematika és Evolúció / Genetika. A doktori filozófiát a Puerto Rico Egyetem Intercampus Doktori Programja kínálja fel.

Egyetemek Magyarország

Helyszín megváltoztatása

Mit is jelent pontosan a PhD?

A PhD a "doctor of philosophy", azaz a "filozófia doktora" kifejezés rövidítése, mely érthető módon adhat okot némi félreértésre. Akárcsak a "bölcsészet" kifejezés, a "filozófia" szónak ez esetben semmi köze a filozófia tudományához. A "filozófia doktora" cím alapvető jelentése, hogy elérted a lehető legmagasabb tudományos fokot a szakterületeden. A legmagasabb tudományos fokozat angol elnevezése "terminal degree". Bizonyos munkahelyek ennek meglétéhez köthetik a munkavégzést: ez különbözteti meg a középfokúnak számító mesterdiplomát a nagyobb tekintéllyel bíró doktori fokozattól.

A "doktori" végzettséget "doktorátus"-nak is nevezik. Talán tudod, hogy az egyetemek tiszteletbeli doktorátusi címeket is adományoznak. A kitüntetett nem végezte el a doktori iskolát, de kiváló eredményeket ért el (például társadalmilag hasznos felfedezést tett), amely elismerést érdemel. A tiszteletbeli doktorátus párja az "earned doctorate", azaz "megszerzett doktorátus". Ez a kifejezés előfordul álláshirdetésekben is. Célja, hogy jelezze, pusztán tiszteletbeli doktori címmel nem lehet jelentkezni az adott állásra.

Számos doktorátus létezik, az egyik ezek közül a PhD. A rövidítést valójában így kellene írni: Ph.D., kis h-val. Azonban a különböző országok különböző kifejezéseket használnak, a szokások eltérőek, ráadásul állandóan változnak. Manapság elterjedt a tudományos fokozatot csupa nagybetűvel, egyben leírni: PHD.

A PhD az egyik legrégibb doktorátus, melyet a hagyomány és történelem adta általános tisztelet övez. A PhD hagyományosan tudományos fokozat, és nem egy (alkalmazott, vagy gyakorlati jellegű) szakmai oklevél. Ám ez a különbség is változóban és elmosódóban van. Napjainkban már olyan alkalmazott tudományterületeken is PhD-t lehet szerezni, mint a Menedzsment,a Szociális Munka, vagy a Számítástechnika. Olyan művészeti területeken is szert tehetsz PhD-re, mint például Kreatív Írás. Itt korábban az MFA számított "terminal degree" fokozatnak.

A PhD előnye, hogy magas presztízsű, birtokosát szakértőnek, tekintélynek tartják, és magas szintű állásokra pályázhat. A PhD fokozat birtokosa fejlett kutatási készségekről tett tanúbizonyságot, valamint egyetemi oktatáshoz szükséges képesítéssel rendelkezik. Az információ, a technológia és a globalizálódó gazdaság korában a magasabb szintű képzettség és a specializálódás iránti igény nagyobb, mint valaha.

Érdemes PhD-t végezned, ha a tanulást szenvedélyesen szerető, elhivatott értelmiségi vagy. Ha azonban csak önmegvalósítás céljából fontolgatod a doktori fokozat megszerzését, érdemes alaposan átgondolnod a döntést. Egy PhD program nehézségekkel és komoly elköteleződéssel jár. A felvételi szigorú, és esetenként feltétele a mesterdiploma megléte. A doktori programok jellemzően elméleti és módszertani kurzusokkal indulnak. Előfordulhat, hogy szintfelmérő- és szóbeli vizsgát tehetsz. Néhány képzés terepmunkával, vagy klinikai gyakorlattal jár, melyek több száz órát felölelhetnek. A képzés magját az ún. szakdolgozat, vagy disszertáció adja, amely egy a tudományterületeden létrehozott szakmai igényességű, nyomdakész művet jelent. A képzés általában a kutatási terv bemutatásával veszi kezdetét, és a bizottság előtti szóbeli védéssel ér véget.

A PhD programok jellemzően legalább három évesek, de akár kilenc évig is eltarthatnak. A felső időkorlát gyakran 8-10 év. Nem annyira a munka nehézsége, mint inkább az időről-időre közbeszóló élet miatt húzódnak ilyen sokáig a képzések. A doktoranduszok általában abban az életkorban vannak, amikor házasodnak, gyereket nevelnek és egyéb jelentős személyes eseményeket élnek át. Néhány országban mindössze szerény támogatást kapnak a doktoranduszok a PhD évei alatt, ezért tanulmányaik mellett kénytelenek munkát vállalni, ez pedig megnehezíti a koncentrációt.

A doktori programok finanszírozása szaktól és országtól függően jelentősen eltérhet. Ideális esetben egy teljes mértékben támogatott képzésre nyersz felvételt, melynek keretében az egyetem fedezi a tandíjat, valamint ösztöndíjat és/vagy állást biztosít, általában tanársegédként, vagy kutatási asszisztensként. Számos ösztöndíj áll ezen kívül rendelkezésedre; ilyenek a pénzbeli ösztöndíjak, vagy az olyan munkahelyet biztosító státuszok, mint pl. a gyakornoki programok, melyek kiváló alapját képezik formálódó karrierednek.

Napjainkban online is elvégezheted a PhD-t. Az online doktori program nyilvánvaló előnyökkel jár: saját időbeosztásod szerint végezheted a kurzusokat, és könnyebben összehangolhatod a munkát a családi élettel anélkül, hogy egy órarendhez kéne alkalmazkodnod, vagy egy távoli egyetemre kéne járnod. Az online képzések sokkal olcsóbbak az egyetemek számára is, hiszen nem járnak épületfenntartási költségekkel, infrastrukturális kiadásokkal, stb. Az így keletkező megtakarítás előnyös feltételeket teremt a hallgatók számára is.

Az online képzések egyre népszerűbbek és elfogadottabbak. Néhány munkaadó továbbra is a hagyományos PhD mögé sorolja az online PhD-t a rangsorban, mások azonban belátják, hogy az internet sokoldalúsága a modern élet szerves része. Az online doktori programok nem kevésbé szigorúak, mint a hagyományosak (győződj meg erről magad is). A képzés során intenzív kommunikációt folytathatsz a tanáraiddal és a többi hallgatóval.

A legjobb doktori programok gondosan kialakított karrier központokkal rendelkeznek, amelyek segítenek a munkavállalásban, valamint kiváló támogatást nyújtanak tanulmányaid során. A jó képzés másik ismérve, hogy könnyen találsz témavezetőt.

A PhD nagy előrelépést jelent a karrieredben, általában jó fizetéssel és presztízzsel jár. Érdemes alaposan megvizsgálnod a különböző karrierlehetőségeket, mielőtt belevágsz egy képzésbe: bizonyos tudományágakban - ilyen a bölcsészet - Dunát lehet rekeszteni a PhD-kel. Ez a tény közel lehetetlenné teszi a munkavállalást, különösen akkor, ha tanárként kívánsz elhelyezkedni. Más tudományterületek növekvőben vannak. Értelemszerűen tehát, ha egy tudományterületen növekszik a kutatás iránti igény és jól pozicionált a piacon, az adott területen szerzett PhD előnyt jelent. Többek között a közgazdasági, pénzügyi, marketing és fejlesztési tanulmányok területén szerzett PhD-k is jó megélhetést és kedvező kereseti kilátásokat biztosítanak.