Keystone logo
Ausztria

Tanulmány PHD ban ben Ausztria 2024

Pénznem módosítása

Alap havi megélhetési költség

 • Közös lakásban bérelhető

  496
 • Közművek részesedése

  106
 • Internet előfizetés

  33
 • Helyi közlekedés

  50

Minta életmód költség

 • Gyorsétterem kombó

  9
 • Mozijegy

  12
 • Korsó helyi sör

  4

Vízumkövetelmények

 1. C típusú utazási vízum ("Schengenvisa"): legfeljebb 90 napig jogosít Ausztriában és az összes többi schengeni országban való tartózkodásra.
 2. Visa D (osztrák nemzeti vízum, Aufenthaltsvisum D) - legalább 91 napos, de legfeljebb 6 hónapos tartózkodás esetén; nem szükséges, ha Ön japán állampolgár.
 3. Aufenthaltsbewilligung Studierende (ideiglenes tartózkodási engedély diákok számára) - 6 hónapnál hosszabb tartózkodás esetén.

Milyen típusú vízumra van szüksége?

Visa név

Utazási Visa C; Visa D; Aufenthaltsbewilligung Studierende

Ár és pénznem

EUR 71

 • Visa C esetén: 71 EUR
 • Visa D esetén: 176 EUR
 • Tartózkodási engedély esetén: 141 EUR

Az árak változhatnak.

Ki kérelmezheti a vízumot?

Az EU- és az EGT-tagországok állampolgárainak, valamint a svájci állampolgároknak nincs szükségük vízumra Ausztriába. Ha azonban 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak Ausztriában, akkor az Ausztriába való beutazást követő 3 hónapon belül „Lichtbildausweis für EWR-Bürger/innen”-t kell kérniük, amely a bevándorlási hivatalban történt regisztráció megerősítése.

Más külföldieknek tanulmányi célú tartózkodási engedélyt (Aufenthaltsbewilligung Studierende) kell kérniük az osztrák képviselő hatóságnál, mielőtt Ausztriába lépnének, miután megkapták a befogadási értesítést.

Hol lehet jelentkezni?

Osztrák képviseleti hatóság (nagykövetség, főkonzulátus)

A diákvízumot személyesen kell igényelnie az osztrák képviseleti hatóságnál (nagykövetség, főkonzulátus), mielőtt Ausztriába utazik.

Weboldal:

Hogyan kell elkészíteni a jelentkezést?

Minden vízumkérelmezőnek személyesen kell megjelennie az osztrák nagykövetségen/konzulátuson. A regisztrációhoz benyújtandó dokumentumok a következők:

 1. Teljesen kitöltött és aláírt jelentkezési lap (beszerezhető a képviselő hatóságnál; letölthető az internetről is)
 2. Érvényes útlevél (az ausztriai tartózkodás teljes idejére érvényesnek kell lennie)
 3. Útlevél méretű színes fénykép (3,5 x 4,5 cm és 4,0 x 5,0 cm között)
 4. Születési anyakönyvi kivonat
 5. Jó magatartási tanúsítvány (ha van)
 6. Egészségbiztosítás
 7. Értesítés az osztrák oktatási intézmény felvételéről
 8. A megélhetési költségek fedezésére elegendő anyagi fedezet igazolása 12 hónapra előre (diákoknak 24 éves korig: 426,57 EUR/hó; 24 év felettieknek: 772,40 EUR/hónap (ezek az összegek tartalmazzák a lakbért is). szállás 239,15 EUR-ig 2009-ben), pl.: takarékpénztári könyv/számla Ausztriában / Ausztriában élő személy garancianyilatkozata/utazási csekk
 9. A szállás igazolása (bérleti szerződés, diákszállási szerződés).

Ausztriában az országba való belépéstől számított három munkanapon belül kötelező bejelentkezni az önkormányzatnál (Meldeamt: Gemeindeamt, Magistratisches Bezirksamt).

Mikor kell jelentkezni?

Rövid távú vízum (D vízum): Hagyjon 15 napot a feldolgozásra. A vízumkérelmeket ideális esetben legalább 3-4 héttel az indulás előtt, de legfeljebb 3 hónappal az indulás előtt kell benyújtani.

Hosszú távú vízum esetén: A vízumkérelmét Ausztriába küldik, és a döntést meg kell várni a hazájában, ezért a kérelmet legalább 3 hónappal a tervezett Ausztriába érkezés előtt kell benyújtani. A tartózkodási engedély általános feldolgozási ideje három-hat hónap, amíg meg nem kapja az osztrák hatóság határozatát.

Ausztriában csak a tartózkodási jogot (tartózkodási engedélyt (Aufenthaltsbewilligung) és a letelepedési engedélyt (Niederlassungsbewilligung) lehet megújítani. A megújítást az eredeti engedély lejárta előtt kell kérvényezni. A megújításról szóló döntés meghozataláig - még azután is eredeti engedélyének lejárta – Ausztriában való tartózkodás.

Feldolgozási idő

3 Months

Munkalehetőségek

Az EU-tagállamok, valamint Liechtenstein, Izland, Norvégia és Svájc állampolgárainak nincs szükségük munkavállalási engedélyre az ausztriai munkavállaláshoz. Ha a munkavállalási engedélyt megadják, ezek a hallgatók nem korlátozódnak a munkájuk mértékére vonatkozóan, azaz az engedélyezett munkájuk nem korlátozódik szezonális munkára vagy minimáljövedelemre (geringfügige Beschäftigung). A munkavállalási engedély egyik feltétele, hogy a megüresedett állást nem tölthetik be a munkaügyi szolgálatnál nyilvántartott munkanélküliek.

Az EU-n kívüli országokból és Horvátországból érkező hallgatókra a külföldi állampolgárok foglalkoztatásáról szóló törvény vonatkozik, és munkavállalási engedélyre (Beschäftigungsbewilligung) van szükségük. Harmadik ország állampolgárságú hallgatói legfeljebb heti 10 órás munkavállalási engedélyt kapnak, ha alapképzésben tanulnak, a mesterképzésben részt vevő hallgatók pedig heti 20 órát dolgozhatnak munkavállalási engedéllyel. Teljes munkaidős foglalkoztatás arra az időszakra van lehetőség, amikor nem tartanak előadást. A munkavállalási engedélyt a munkáltatónak legalább 6 héttel a munkaviszony megkezdése előtt kell igényelnie a munkaügyi szolgálatnál (Arbeitsmarktservice, AMS), és csak az adott munkáltatónál meghatározott munkakörre érvényes.

Óra hetente

10

Miért van szükség ilyen típusú vízumra?

Vízumkérelmét elutasíthatjuk, ha nem tudja igazolni a szükséges pénzeszközöket, vagy ha helytelen vagy hiányos dokumentumokat ad meg.