Keystone logo
Németország

Tanulmány PHD ban ben Németország 2024

Pénznem módosítása

Alap havi megélhetési költség

 • Közös lakásban bérelhető

  507
 • Közművek részesedése

  91
 • Internet előfizetés

  43
 • Helyi közlekedés

  60

Minta életmód költség

 • Gyorsétterem kombó

  9
 • Mozijegy

  12
 • Korsó helyi sör

  4

Vízumkövetelmények

 1. Nyelvtanfolyami Visa (Visa for Language Learning) – a tökéletes választás azoknak, akik Németországban szeretnének német nyelvet tanulni.
 2. Hallgatói vízum (Visum Zur Studienbewerbung) – ha Németországban szeretne tanulni, de még mindig próbálja megtalálni a megfelelő programot, vagy még mindig nem kapta meg a visszaigazoló levelet az egyetemtől.
 3. Hallgatói vízum (Visum Zu Studienzwecken) – ha már felvettek egy német egyetemre.

Milyen típusú vízumra van szüksége?

Visa név

Nyelvtanfolyami vízum; Diákkérelmező vízum; Diákvízum

Ár és pénznem

EUR 60

A németországi diákvízumért 60 eurót (~74 USD) kell fizetnie.

Ki kérelmezheti a vízumot?

Az EU-ból, illetve Izlandból, Norvégiából, Svájcból vagy Liechtensteinből származó állampolgárok számára csak személyi igazolvány szükséges a Németországba való beutazáshoz. Nem szükséges vízum.

Az ausztrál, izraeli, japán, kanadai, új-zélandi, dél-koreai és amerikai állampolgárok még Németországba érkezésük után is igényelhetik vízumukat.

Más országok állampolgárainak vízumot kell kérniük, mielőtt Németországba érkeznének.

Ha 90 napnál rövidebb ideig tartózkodik Németországban, még több szabályozás vonatkozik rá. Bizonyos országok állampolgárai erre az időre vízum nélkül léphetnek be Németországba. Ezek Venezuela, Vatikánváros, Uruguay, Szingapúr, Seychelle-szigetek, Paraguay, Panama, Nicaragua, Mexikó, Mauritius, Malajzia, Makaó, Horvátország, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Chile, Brunei, Brazília, Bolívia, Bermuda, Barbados, Bahamák és Argentína.

Látogassa meg a Német Szövetségi Külügyminisztérium weboldalát az összes országra vonatkozó legújabb vízumkövetelményekért: https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/visabestimmungen-node

Hol lehet jelentkezni?

német nagykövetség vagy konzulátus

Vízumot kell igényelnie a hazájában található német nagykövetségen vagy konzulátuson.

Weboldal:

Hogyan kell elkészíteni a jelentkezést?

Először is időpontot kell egyeztetnie a vízuminterjúra. Az interjú napján fel kell ajánlania a vízumkérelem dokumentumait.

A következő dokumentumokra van általában szüksége:

 • Kitöltött jelentkezési lap
 • Érvényes útlevél
 • Két fénykép
 • Levél, amely bemutatja, hogy felvették egy német egyetemre
 • Tanulmányi jegyzőkönyv átirata
 • Német nyelvtudást igazoló bizonyítvány vagy annak igazolása, hogy németországi nyelvtanfolyamon kíván részt venni (ha német nyelven tanul)
 • Annak igazolása, hogy elegendő pénzeszközzel rendelkezik, hogy eltartsa magát, miközben Németországban él (évi 8700 euró, ami nagyjából 9390 USD)
 • Egészségbiztosítás megvásárlását igazoló igazolás
 • Nyilatkozat a benyújtott dokumentumok hitelességéről

A nagykövetségtől függően előfordulhat, hogy igazolnia kell, hogy nem rendelkezik büntetlen előéletűvel.

Mindenkinek regisztrálnia kell a helyi regisztrációs hatóságoknál (Einwohnermeldeamt) a Németországba érkezés első hetében. Magával kell vinnie útlevelét/személyi igazolványát (és vízumát, ha szükséges), németországi lakcímének igazolását (pl. bérleti szerződést a bérbeadójával) és esetleg a tanfolyam regisztrációs igazolását. A regisztrációról visszaigazolást kap.

Mikor kell jelentkezni?

A vízumkérelem elbírálása általában 6-8 hetet vesz igénybe egy nyelvtanfolyamon. Ha azonban a nyelvtanfolyam három hónapnál hosszabb, a kérelem elbírálásának ideje 8-10 hétig is meghosszabbodhat. Az utazási csúcsszezonban pedig a várakozási idő alatt lehet beadni a jelentkezéseket. Ezért azoknak a hallgatóknak, akiknek Németországba diákvízumra van szükségük, jóval a kurzus megkezdése előtt kell benyújtaniuk kérelmüket. A lehető leghamarabb, de legalább három hónappal az országba költözése előtt kell jelentkeznie.

A tanulmányi vízumok csak a tanfolyam vagy program időtartamára érvényesek. A tartózkodási engedélyt általában egy évre adják ki, de meghosszabbítható.

Feldolgozási idő

8 Weeks

Munkalehetőségek

Az EU/EGT-országok és Svájc állampolgárai szabadon dolgozhatnak Németországban, de legfeljebb heti 20 órában a kinevezési idő alatt.

Az EU/EGT/svájci állampolgárok (2015 júliusától a horvátokat is beleértve) évente legfeljebb 120 teljes vagy 240 fél napot dolgozhatnak (beleértve az önkéntes munkát is) engedély nélkül. Több órát is dolgozhat, ha az egyetemen hallgatóként vagy diplomás asszisztensként alkalmazzák; más típusú foglalkoztatáshoz az Agentur für Arbeit (Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség) és az Aliens' Authority engedélyére lesz szüksége a 120/240-es határ túllépéséhez. A Studienkolleg és a nyelvtanulók engedélyére van szükségük ezektől a hatóságoktól, hogy bármilyen munkát elvállalhassanak. A hallgatók nem lehetnek szabadúszók vagy önálló vállalkozók.

Óra hetente

20

Miért van szükség ilyen típusú vízumra?

Ezek a fő okok, amelyek miatt előfordulhat, hogy a német diákvízumra vonatkozó vízumkérelmét elutasítják:

 • Rossz anyagi helyzet
 • Gyenge tudományos profil
 • Az interjúra való felkészülés hiánya
 • Nem megfelelő nyelvi szint (német vagy angol)
 • Ellentmondás a tanulmányi program kiválasztásával