Keystone logo
Norvégia

Tanulmány PHD ban ben Norvégia 2024

Pénznem módosítása

Alap havi megélhetési költség

 • Közös lakásban bérelhető

  546
 • Közművek részesedése

  64
 • Internet előfizetés

  48
 • Helyi közlekedés

  68

Minta életmód költség

 • Gyorsétterem kombó

  11
 • Mozijegy

  13
 • Korsó helyi sör

  9

Vízumkövetelmények

Milyen típusú vízumra van szüksége?

Visa név

Diákvízum (diák tartózkodási engedély)

Ár és pénznem

USD 650

A norvég diákvízum feldolgozási díja körülbelül 650 USD. A díj változhat.

Ki kérelmezheti a vízumot?

Ha valamelyik skandináv országból (Svédország, Finnország, Dánia, Izland) érkezik, nem kell tartózkodási engedélyt kérnie. Ha azonban hat hónapnál hosszabb ideig kíván Norvégiában tanulni, jelentkeznie kell egy norvég adóhivatalnál személyi igazolvány ellenőrzése és Norvégiába költözése céljából.

Ha Ön az EU/EGT/EFTA térség országaiból érkezett, akár 90 napig is tanulhat Norvégiában hallgatói tartózkodási engedély kérése nélkül. A 90 napnál hosszabb tartózkodáshoz azonban már Norvégiában diák tartózkodási engedélyt kell kérnie.

Ha az EU/EGT/EFTA térségen kívülről érkezik, diák tartózkodási engedélyt kell kérnie, mielőtt Norvégiába érkezik.

Hol lehet jelentkezni?

Norvég nagykövetség vagy konzulátus

Miután megkapta a felvételi levelét, vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi norvég nagykövetséggel vagy konzulátussal, hogy tájékozódjon a tanulmányi engedély kérelmezési eljárásáról, és jelentkezzen származási országából.

Míg egyes jelöltek online pályázhatnak Norvégián belülről vagy egy norvég nagykövetségen keresztül, a legtöbb diáknak papíralapú jelentkezési lapot kell benyújtania a legközelebbi norvég nagykövetségen vagy konzulátuson.

Weboldal:

Hogyan kell elkészíteni a jelentkezést?

A hallgatói tartózkodási engedély igénylőlapjának leadásakor meg kell adnia útlevelét is, valamint egyéb szükséges dokumentumokat. A következőket kell benyújtania:

 • A jóváhagyott nappali tagozatos oktatási programba való felvétel igazolása
 • Egy kitöltött jelentkezési lap
 • A jelentkezési díj befizetését igazoló bizonylat
 • Két friss útlevél méretű fénykép fehér háttérrel
 • Bizonyíték a teljes tanulmányi időszakra elegendő anyagi fedezetről, beleértve a kísérő családok támogatását is, amelynek norvég bankszámlán kell lennie (nehéz lehet számlát nyitni egy norvég bankban norvég személyi szám nélkül, így rendszerint befizeti a szükséges összeget az oktatási intézménye által létrehozott számlára). Bizonyítania kell, hogy minden tanévben (10 hónapban) 116 369 NOK-hoz fér hozzá, ami körülbelül 14 350 USD. Ha a tartózkodást ösztöndíjból, diákhitelből vagy más, az anyaországból származó közfinanszírozásból finanszírozzák, a kérelemhez érvényes dokumentumokat kell csatolni.
 • Bizonyíték arra, hogy van hol laknia (például ház, lakás, hálószoba vagy szoba egy lakóházban)
 • Bizonyíték arra vonatkozóan, hogy tartózkodási engedélye lejártakor elhagyja Norvégiát (általában retúrjegy formájában)
 • Kitöltött és aláírt UDI (Norvég Bevándorlási Igazgatóság) dokumentum-ellenőrző lista, amelyet ki kell nyomtatni és be kell adni a többi dokumentummal együtt

Mikor kell jelentkezni?

A hallgatói tartózkodási engedélyek ügyintézési ideje változó, és körülbelül két hónapig is eltarthat, ezért érdemes minél hamarabb jelentkezni.

A diákvízum hossza a tanulmányi program hosszától függ. Hallgatói tartózkodási engedélye a lejárati dátum előtt legalább egy hónappal megújítható a norvég online jelentkezési portálon keresztül. Munkavállalási engedélye megújításához külön fel kell vennie a kapcsolatot az UDI-val, és igazolnia kell, hogy kielégítően haladt a norvégiai tanulmányai során.

Feldolgozási idő

2 Months

Munkalehetőségek

Amikor megkapja a Norvégiába szóló hallgatói tartózkodási engedélyt, engedélyt kap arra is, hogy heti 20 óráig részmunkaidőben dolgozzon tanulás közben, illetve teljes munkaidőben az egyetemi szünidő alatt.

Korlátozott időre szóló teljes munkaidős munkavállalási engedélyt is kérhet, ha bizonyítja, hogy a munka releváns a végzettsége szempontjából, vagy szükséges a felvételhez, hogy továbbtanulhasson ugyanazon a programon belül – legyen konkrét ajánlata a foglalkoztatás e tekintetben.

Óra hetente

20

Miért van szükség ilyen típusú vízumra?

Vízumkérelmét elutasíthatjuk, ha nem tudja igazolni a szükséges pénzeszközöket, vagy ha helytelen vagy hiányos dokumentumokat ad meg.