Charles University Faculty of Arts

Bevezetés

Hivatalos Leírás

"Mivel az elején Munkám tette én elvet, hogy amikor találok egy helyes vélemény, én azonnal elhagyják a saját, kevésbé helyes vélemény és örömmel magáévá a véleményt, amely annál is inkább indokolt, tudva, hogy minden tudjuk, csupán egy elenyésző töredéke, amit nem tudom. "Jan Hus, filozófus és egyházi reformer, öregdiákjaként Bölcsészettudományi Kar a BTK Károly Egyetemen jelenleg az egyik legnagyobb és legfontosabb kutatási és oktatási intézmények, a művészetek és a humán Közép-Európában. A Kar-ben alakult 1348-ban a cseh király és később német-római császár IV Károly, aki létrehozta azt a négy karáról Prága egyetem, később róla elnevezett Charles University - a legrégebbi egyetem Közép-Európa keleti Franciaország és Észak- Alpok. Azóta ez volt a szellemi központja a cseh földek: alumni Kar, tetteik és ötletek, azóta alakítjuk a cseh társadalom és a kultúra, valamint a döntő pillanatokban a cseh történelem, a Bölcsészettudományi Kar mindig is a szívében az események.

A közel 1000 munkatárs, több mint 9000 diák és a növekvő nemzetközi hallgatói létszám csaknem 1000 diák a világ minden tájáról, a BTK egy élénk és változatos tudományos környezetben. A rugalmas rendszer több mint 700 lehetséges kettős tárgya fokú kombinációk, a BA és MA fok lehetővé teszi a diákok, hogy összpontosítson két tárgyak ugyanolyan mértékben, ami növeli az alkalmazkodóképességet és biztosít számukra több lehetőséget pályaválasztás. Az elfogadási szintje csak 27%, ami előfeltétele a pontosabb egyéni megközelítés szükséges, ha a humán arra kell megtanítani, és tanulmányozni komolyan.

A diákok és a kutatók arra a Bölcsészettudományi Kar dolgozni több mint hetven tárgyak - a száma nagyobb, mint a legtöbb hasonló intézmény a világon képes nyújtani. Károly Egyetem ekként közé a felső 2% egyetem a világon, és a kar maga közé az első 200 egyetem a világ számos disciplines.The Kar vonzza a legtehetségesebb diákok a Cseh Köztársaság és a vonatkozó kérelmek száma BA, MA és PhD programok összege 10.000 évente.

A rendkívül sokféle tudományág a BTK tartalmaz a filozófia és a vallási tanulmányok; történelem és a régészet; pszichológia; szociológia és politológia; színház, a film és a zene tanulmányok és számos filológiai programok, amelyek egyesítik a szigorú vizsgálat egy adott nyelv és kurzusok a kapcsolódó irodalmi, történelmi és kulturális háttérrel. A Kar kínál tanfolyamokat, több mint száz nyelven, halott és élő, mint például albán, akkád, arab, örmény, avesztán, azerbajdzsáni, baszk, bengáli, bolgár, cseh (is különleges fok a külföldiek és a siketek), katalán, egyházi szláv, kínai, horvát, dán, holland, angol, Eblaite, óegyiptomi, finn, francia, német, gót, görög (ősi és modern), héber (Ószövetség és modern), hindi, hettita, magyar, ír, izlandi , olasz, japán, koreai, latin, lett, litván, Lusatian szorb, macedón, mongol, norvég, óészaki, Régi ír, perzsa, lengyel, portugál, román, orosz, szanszkrit, szlovák, szlovén, szerb, spanyol, svéd, tamil, Tocharian, tibeti, török, ugariti, ukrán, jiddis és vietnami.

A kutatási eredmények szerint a kar, mért számos monográfia és cikk, nagyobb, mint bármely más intézmény a humán, a Cseh Köztársaság - amely tükrözi mind a kutatás minősége és szintje pártfogását. Minden évben, a kar ad otthont számos nemzetközi konferenciák általános kulturális jelentősége - kiállítások, koncertek, előadások, nyilvános viták. Az elmúlt néhány évben, a Bölcsészettudományi Kar kiadó megszerezte rangos díjat, és most részt a legnagyobb tudományos kiadók az országban.

Tudtad, hogy…

... Tanszék egyiptomi Tanulmányok óta dolgozik Egyiptomban az elmúlt ötven évben, és már jelentős felfedezést? Felfedezéséért a sír egy ismeretlen egyiptomi királynő Abusir ősszel 2014-ben megszavazta az egyik a 10 legnagyobb régészeti leletek 2014-ben.

... 2014-ben professzor Tomáš Halík ben elnyerte a rangos Templeton-díjat, mivel az emberek, akik "tett kiemelkedő hozzájárulása megerősítve az élet spirituális dimenzióját"?

... Professzor Martin Hilský fordította a teljes Shakespeare cseh?

történelem

A Művészeti Kar ben alakult, mint az egyik a négy eredeti karok Károly Egyetem - a legrégebbi felsőoktatási intézménye Közép-Európában - a kérdés az Alapítvány Chartájának 7. április 1348. IV Károly, a törekvés az ő állapota és a dinasztikus politika, arra törekedett, hogy létrehozzák a Cseh Királyság a központja a Szent Római Birodalom. A terve az volt, hogy koncentrálni tudósok a hazai és külföldi Prága, vált a lakossági város, és így támogassa az alapja a hatalmát. Előtti huszita időkben kétharmada minden diák az egyetem diákjai voltak a művészeti kar, ahol megszerezte a szükséges tudást, hogy képes tanulni a másik három kar (teológia, orvostudomány, jog). Az egyik kiváltságokat élvezett a kari volt a joga, hogy levezesse a mester és doktori fokozatot, amely jogosult a hordozói tanítani bármely európai egyetemen.

A két évszázados követő huszita háborúk, a Bölcsészettudományi Karának volt a szíve az egész egyetemen. Mivel a tizenhetedik században ez volt az úgynevezett Filozófiai Kar. A kezdetektől egészen a tizenkilencedik század közepén, ez szolgált a kar, amelynek program célja az volt, hogy az előkészítő felsőoktatás a jövőben a diákok a más karokon. A tizennyolcadik század óta, a több tudományág növekedni kezdett: amellett filozófia, lehetett tanulni az esztétika, a matematika, a csillagászat, a természettudományok, műszaki, gazdasági, oktatási és történelmi. A tizenkilencedik században, eltekintve orientalisztika, a régészet és a vallási tanulmányok jelentős fejlődés ment végbe a birodalmában filológia és fokozatok cseh, olasz, francia, angol és héber vezettek be. Miután a reformok a 1849-1850, a kar-ben szabadult fel a bevezető funkciója és szerzett egyenlő a más karokon. 1897-ben a nők hagytuk, hogy tanulmányozza a Filozófiai Kar.

A Kar megőrizte jelentőségét a cseh korona országaiban még a felosztás után a prágai egyetem egy cseh részét és a német részt 1882-ben. Az úgynevezett első Csehszlovák Köztársaság (1918-1938), az élet az egyetem alakú különösen az elszakadás a Természettudományi Kar 1920-ban, és a megszerzése egy új épületben, a Moldva partján - az egyetlen, ahol a még találni a legtöbb osztályok és előadótermek. A lezárás a kar által a náci megszállás 1939-ben, majd brutális üldözését a tanárok és a diákok. A termékeny, lelkes év után vége a második világháború jött egy erőszakos vége 1948-ban a kommunista államcsíny és a következő negyven év kommunista rezsim. A kényszerű távozását tucat kiváló tanárok és bevezetése marxista-leninista alanyoknál a gyors csökkenése a kutatás és az oktatás. Reméli, hogy széles körű társadalmi változások, az 1960, az úgynevezett "prágai tavasz", amelynek során a kar elkezdett meghívni vissza jelentős személyiségei az időben, mint a filozófus Jan Patočka, zúzta össze a szovjet invázió 1968 augusztusában. 1969 januárjában, Jan Palach, a hallgató a Kar, öngyilkosságot követett el önáldozat politikai tiltakozás. A tér, ahol a főépületben található, és a Bölcsészettudományi Kar központi könyvtár viseli a nevét. Bukása után a kommunista rendszer és a távozása a kompromittált követői 1989-ben, a kar ki magát ismét, mint az egyik legtekintélyesebb intézménye a humán mind a Cseh Köztársaságban és Közép-Európában.

Öregdiák és egykori munkatársak közé:

Az egyház reformátor és filozófus Jan Hus (c. 1370-1415), akinek gondolatai inspirálták Martin Luther A matematikus, logikus és filozófus Bernard Bolzano (1781-1848) A nyelvész Josef Jungmann (1773-1847), az egyik az alkotók a modern cseh nyelv A nyelvész és orientalista bedřich hrozný (1879-1952), decipherer az ősi hettita nyelven alapítói és tagjai a befolyásos prágai nyelvészeti kör, mint a Vilém Mathesius (1882-1945), Vladimír Skalička (1909-1991), Jan Mukařovský (1891-1975), Bohuslav Havránek (1893-1978) és René Wellek (1903-1995 ) A vegyész Jaroslav Heyrovský (1890-1967), feltaláló, a polarográfiás módszer és a kedvezményezett a Nobel-díj 1959-ben A híres író Alois Jirásek (1851-1930), Karel Čapek (1890-1938), Ladislav Fuks (1923-1994), Josef Škvorecký (1924-2012) és Michal Ajvaz (1949) A politikus Milan Rastislav Štefánik (1880-1919), Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937) és Edvard Beneš (1884-1948), az utóbbi két csehszlovák elnök A szociológus, politikus Alice Masaryková (1879-1966), alapítója a szociális oktatás Csehszlovákiában művészettörténész és régész Růžena Vacková (1901-1982) Jan Patočka (1907-1977), az egyik legfontosabb közép-európai filozófusok a huszadik század hallgató Martin Heidegger, Edmund Husserl és Eugen Fink Jan Palach (1948-1969), diák, aki tépte magát tiltakozásul a szovjet invázió 1968 A pszichológus Zdeněk Matějček (1922-2004), a szerző úttörő tanulmány a gyermekek pszichológiai

Helyszínek

Prága

Address
Faculty of Arts
Charles University in Prague
Jan Palach Square 2
116 38 Prague 1

Prága, Prága, Csehország

Keystone ösztöndíj

Ismerd meg az ösztöndíjaink által kínált lehetőségeket