Slovak University of Technology in Bratislava Faculty of Architecture

Bevezetés

Hivatalos Leírás

Kar
Tanulmány
Kutatás
Nemzetközi tevékenységek
Az építészet oktatása a STU-ban 1946-ban kezdődött, mint Építészet és Építőmérnöki Tanszék. 1976-ban az önálló Építészmérnöki Kar működött.

Az egyetemi tanulmányaink minden szintjén és formájában mintegy 17 000 helyi és külföldi hallgató a pozsonyi és trnavai főiskolán és intézetnél.


Az STU egy kutatásorientált egyetem. Létezése során jelentősen hozzájárult a tudományos ismeretek fejlődéséhez, terjesztéséhez és felhasználásához.


A nemzetközi együttműködés jelentős terület, amely az egész világ oktatási és kutatási intézményeivel való interaktív kapcsolaton alapul. Középpontjában az EU keretén belüli közös projektek állnak.

Az építészetet az STU-n 1946-ban kezdték meg, így az Építészmérnöki Kar (FA) a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) kar legújabb kiegészítése lett. Abban az időben az Építészmérnöki Tanszéket a Szlovák Műszaki Főiskola (SVŠT), ma Építőmérnöki Karának hívták, az Épületgépészeti Szakosztály részeként hozták létre. A következő hetven évben a Kar létfontosságú és versenyképes intézménnyé vált, és évente több mint 1000 hallgatót szolgál ki. Annak ellenére, hogy a Design tanulmányi programok több mint 25 éve a tető alatt vannak, 2020-ban a Design is eljutott az intézmény hivatalos címéig. Az Építészmérnöki Kar átnevezésre került, és 2020 szeptemberétől az Építészmérnöki Kar megkezdte új közös történetének megírását.

Napjainkban az Építészmérnöki Kar az STU a Szlovák Köztársaság legnagyobb építész és tervező oktatási intézménye. A kari profil tükrözi az egyetemi elveket, és meghatározza a szakmai teljesítmény feltételeit a hazában és az EU keretein belül. Ebben a tekintetben egyértelmű irányvonal áll fenn az építészek, a várostervezők és a tervezők felkészítésére kreatív keretek között. A jelenlegi kétéves tanulási rendszer a diplomások felkészültségére összpontosít. Kiemelt hangsúlyt kap a művészet és az elmélet tárgyai, valamint a különféle műszaki és tervezési tárgyak, a várostervezéstől a belsőépítészetig.

Az Építészmérnöki Kar egy Emil Belluš, a 20. század legfontosabb szlovák építésze és az iskola alapítója által tervezett épületben található, akinek a "kollégiumon belül lakó Belluš professzor Aula" termét elnevezték. Az ilyen előadási tantermek mellett a stúdiók, a számítógépes létesítmények és a Kar könyvtára, amely jelentős szakmai könyveket és folyóiratokat tartalmaz (amelyek közül sok nemzetközileg elismert) felhasználhatók a kreatív képességek és a szakmai készségek fejlesztésére.

133912_19243099_1079581128853671_5558553825703417584_o.jpg

Támogatási központok

A kar tevékenységeit támogató szolgáltató központok:

Könyvtár

A Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti és Formatervezési Karának (FAD STU) Könyvtára egy rendkívül speciális szakállományú, hazai és külföldi szakirodalmat (könyveket, forgatókönyveket, folyóiratokat, szótárakat, disszertációkat stb.) Tartalmazó könyvtár. A könyvtár számos előnyt kínál felhasználóinak - ingyenes hozzáférést biztosít az összes könyvtári állományhoz (ideértve a hozzáférést a nemzetközi on-line teljes szövegű adatbázisokhoz vagy a szakmai folyóiratok elektronikus változataihoz), hozzáférést biztosít a legújabb szakirodalomhoz, amelyet a tanított tanulmányi programok témái alapján szereztek be a karon modern könyvtári és információs szolgáltatások (könyvtári on-line katalógus, önkiszolgáló másoló és szkennelő gépek, ingyenes Wi-Fi hozzáférés), kényelmes tanulmányi és munkaterület.

CEDA (Design for All)

A Mindenki számára Design Központot a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán hozták létre 2007 júniusában. Feladata egy zökkenőmentes beépített környezet létrehozása, amelyet életkoruktól függetlenül mindenki használhat, méret vagy képesség.

A CEDA elkötelezett az egyetemes tervezés elve mellett, amely lehetővé teszi a szlovákiai emberek számára, hogy beilleszkedjenek az emberi különbségeket figyelembe vevő társadalomba, és képességeik szerint a lehető legjobban lépjenek kapcsolatba a környezettel.

Testtudatos labor

A BCD Lab egy testtudatos tervezésre szakosodott kutatási és oktatási központ, amely a pozsonyi Építészmérnöki Karon található. Speciális képzést és kutatást nyújt a tervezés és az építészet területén. Ez a kutatóközpont építészeket, tervezőket, tanárokat, hallgatókat, kutatókat és szakembereket tömörít a különböző területekről - belsőépítészet, építészet, ergonómia, neuroergonómia, társadalomtudományok és orvostudomány.

A BCD Lab egy multidiszciplináris kutatócsoport, amelynek középpontjában a testtudatos tervezés - az ember és a környezete közötti kapcsolat áll. Tagjaink a tervezés, az építészet, az ergonómia, a neuroergonómia, a társadalomtudományok és az orvostudomány szakterületei. 133907_19221677_1079540255524425_8550423801749395434_o.jpg

Fenntartható és Hatékony Építészeti Központ - "Architecture 2020"

A Fenntartható és Hatékony Építészeti Központ - "Architecture 2020" (a továbbiakban A2k20) egy kutatás és képzés az Építészmérnöki Kar STU-n. A Kar egy speciális tanszéke, amely kutatási és képzési tevékenységeket folytat az építészeti tervezés területén, amely megfelel a 2010/31 / EU épületek energiateljesítményéről szóló irányelv kritériumainak az új építmények esetében a 2020 után, különös tekintettel a fenntarthatóságra és a környezet.

Az A2k20 összekapcsolja a különféle intézetek (és végül más karok és intézmények) kutatóit az iEPD-vel (Passzív Házak Intézete), az SKGBC-vel (Szlovák Zöld Épület Tanács), az ArTUR-tal (a fenntartható fejlődés építészete) és más szakmai szervezetekkel együttműködésben.

Oktatási és Kutatási Központ a Selmecbányán

Az Építészeti és Formatervezési Kar az UNESCO kulturális örökség részét képező Selmecbánya szívében található speciális oktatási és kutatási központban is fókuszált munka lehetőségeit kínálja. Az autentikus történelmi házban (amelyet a hallgatók ténylegesen felújítottak) a kar egész évben 30 hallgatót és 10 alkalmazottat tud befogadni műhelyek vagy speciális tanfolyamok során. 133910_21.jpg

Modellszimulációs laboratórium

A Poprádi Építészeti és Tervező Kar STU Modell Szimulációs Laboratóriumi Központjának tevékenységei CAD és regionális kérdésekre irányulnak.

Helyszínek

Pozsony

Address
Námestie slobody 19
81245 Pozsony, Pozsonyi régió, Szlovákia

Keystone ösztöndíj

Ismerd meg az ösztöndíjaink által kínált lehetőségeket