Keystone logo
Faculty of Architecture and Design, Slovak University of Technology in Bratislava

Faculty of Architecture and Design, Slovak University of Technology in Bratislava

Faculty of Architecture and Design, Slovak University of Technology in Bratislava

Bevezetés

Kar
Tanulmány
Kutatás
Nemzetközi tevékenységek
Az építészet oktatása a STU-ban 1946-ban kezdődött, mint Építészet és Építőmérnöki Tanszék. 1976-ban az önálló Építészmérnöki Kar működött.

Az egyetemi tanulmányaink minden szintjén és formájában mintegy 17 000 helyi és külföldi hallgató a pozsonyi és trnavai főiskolán és intézetnél.


Az STU egy kutatásorientált egyetem. Létezése során jelentősen hozzájárult a tudományos ismeretek fejlődéséhez, terjesztéséhez és felhasználásához.


A nemzetközi együttműködés jelentős terület, amely az egész világ oktatási és kutatási intézményeivel való interaktív kapcsolaton alapul. Középpontjában az EU keretén belüli közös projektek állnak.

Az építészetet az STU-n 1946-ban kezdték meg, így az Építészmérnöki Kar (FA) a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) kar legújabb kiegészítése lett. Abban az időben az Építészmérnöki Tanszéket a Szlovák Műszaki Főiskola (SVŠT), ma Építőmérnöki Karának hívták, az Épületgépészeti Szakosztály részeként hozták létre. A következő hetven évben a Kar létfontosságú és versenyképes intézménnyé vált, és évente több mint 1000 hallgatót szolgál ki. Annak ellenére, hogy a Design tanulmányi programok több mint 25 éve a tető alatt vannak, 2020-ban a Design is eljutott az intézmény hivatalos címéig. Az Építészmérnöki Kar átnevezésre került, és 2020 szeptemberétől az Építészmérnöki Kar megkezdte új közös történetének megírását.

Napjainkban az Építészmérnöki Kar az STU a Szlovák Köztársaság legnagyobb építész és tervező oktatási intézménye. A kari profil tükrözi az egyetemi elveket, és meghatározza a szakmai teljesítmény feltételeit a hazában és az EU keretein belül. Ebben a tekintetben egyértelmű irányvonal áll fenn az építészek, a várostervezők és a tervezők felkészítésére kreatív keretek között. A jelenlegi kétéves tanulási rendszer a diplomások felkészültségére összpontosít. Kiemelt hangsúlyt kap a művészet és az elmélet tárgyai, valamint a különféle műszaki és tervezési tárgyak, a várostervezéstől a belsőépítészetig.

133912_19243099_1079581128853671_5558553825703417584_o.jpg

133907_19221677_1079540255524425_8550423801749395434_o.jpg

133910_21.jpg

Campus jellemzői

Az Építészeti és Formatervezői Kar Emil Belluš, a 20. század legjelentősebb szlovák építésze, az iskola alapítója által tervezett épületben található, akiről a "Belluš professzor aulája" (a kollégiumban lakik) elnevezték. Az alkotói képességek és szakmai készségek fejlesztésére az ilyen előadótermek mellett műtermek, számítástechnikai eszközök, valamint a jelentős szakmai könyveket, folyóiratokat őrző (sok nemzetközileg is elismert) kari könyvtár hasznosítható.

Támogatási központok

A Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti és Tervezői Karának tevékenységét támogató szolgáltató központok és létesítmények.

Könyvtár

A Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti és Formatervezési Karának ( FAD STU ) Könyvtára egy rendkívül speciális szakállományú, hazai és külföldi szakirodalmat (könyveket, forgatókönyveket, folyóiratokat, szótárakat, disszertációkat stb.) Tartalmazó könyvtár. A könyvtár számos előnyt kínál felhasználóinak - ingyenes hozzáférést biztosít az összes könyvtári állományhoz (ideértve a hozzáférést a nemzetközi on-line teljes szövegű adatbázisokhoz vagy a szakmai folyóiratok elektronikus változataihoz), hozzáférést biztosít a legújabb szakirodalomhoz, amelyet az oktatott tanulmányi programok témái alapján szereztek be a karon modern könyvtári és információs szolgáltatások (könyvtári on-line katalógus, önkiszolgáló másoló és szkennelő gépek, ingyenes Wi-Fi hozzáférés), kényelmes tanulmányi és munkaterület.

CEDA (Design for All)

A Mindenki számára Design Központot a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán hozták létre 2007 júniusában. Feladata egy zökkenőmentes beépített környezet létrehozása, amelyet életkoruktól függetlenül mindenki használhat, méret vagy képesség.

A CEDA elkötelezett az egyetemes tervezés elve mellett, amely lehetővé teszi a szlovákiai emberek számára, hogy beilleszkedjenek az emberi különbségeket figyelembe vevő társadalomba, és képességeik szerint a lehető legjobban lépjenek kapcsolatba a környezettel.

Testtudatos labor

A BCD Lab egy testtudatos tervezésre szakosodott kutatási és oktatási központ, amely a pozsonyi STU Építészeti és Tervezői Karán található. Speciális képzést és kutatást biztosít a tervezés és az építészet területén. Ez a kutatóközpont különböző területekről – belsőépítészet, építészet, ergonómia, neuroergonómia, társadalomtudományok és orvostudomány – egyesíti az építészeket, tervezőket, tanárokat, hallgatókat, kutatókat és gyakorlati szakembereket.

A BCD Lab egy multidiszciplináris kutatócsoport, amely a testtudatos tervezésre – az ember és környezete közötti kapcsolatra – összpontosít. Tagjaink a tervezés, az építészet, az ergonómia, a neuroergonómia, a társadalomtudományok és az orvostudomány szakértői.

Fenntartható és Hatékony Építészet Központja – "Építészet 2020"

A Fenntartható és Hatékony Építészeti Központ - "Architecture 2020" (a továbbiakban A2k20) egy kutatás és képzés az Építészmérnöki Kar STU-n. A Kar egy speciális tanszéke, amely kutatási és képzési tevékenységeket folytat az építészeti tervezés területén, amely megfelel a 2010/31 / EU épületek energiateljesítményéről szóló irányelv kritériumainak az új építmények esetében a 2020 után, különös tekintettel a fenntarthatóságra és a környezet.

Az A2k20 összekapcsolja a különféle intézetek (és végül más karok és intézmények) kutatóit az iEPD-vel (Passzív Házak Intézete), az SKGBC-vel (Szlovák Zöld Épület Tanács), az ArTUR-tal (a fenntartható fejlődés építészete) és más szakmai szervezetekkel együttműködésben.

Oktatási és Kutatási Központ Selmecbányán

Az Építészeti és Formatervezői Kar az UNESCO Kulturális Örökség részét képező Selmecbánya városának szívében található erre szakosodott Oktatási és Kutatási Központjában a fókuszált munka lehetőségét is kínálja. Az autentikus történelmi házban (amelyet tulajdonképpen a hallgatók restauráltak) a Kar akár 30 hallgatót és 10 munkatársat tud elszállásolni egész évben workshopok vagy szaktanfolyamok alkalmával.

  Helyszínek

  • Bratislava

   Námestie slobody 19, 81245, Bratislava

  Programok

  Az intézmény a következőket is kínálja:

  Kérdések