Keystone logo
Faculty of Architecture and Design, Slovak University of Technology in Bratislava

Faculty of Architecture and Design, Slovak University of Technology in Bratislava

Faculty of Architecture and Design, Slovak University of Technology in Bratislava

Bevezetés

Kar
Tanulmány
Kutatás
Nemzetközi tevékenységek
Az építészet oktatása az STU-ban 1946-ban kezdődött Építészeti és Szerkezetmérnöki Tanszékként. 1976-ban megkezdte működését az önálló Építészmérnöki Kar.

Egyetemi tanulmányainkon minden képzési szinten és formában mintegy 17 000 hazai és külföldi hallgató a pozsonyi és nagyszombati székhelyű főiskolákon és intézetekben.


Az STU egy kutatás-orientált egyetem. Fennállása során jelentősen hozzájárult a tudományos ismeretek fejlesztéséhez, terjesztéséhez és felhasználásához.


A nemzetközi együttműködés jelentős terület, amely a világ országainak oktatási és kutatóintézeteivel való interaktív kapcsolaton alapul. Az EU keretein belüli közös projektekre összpontosít.

Az építészet oktatása az STU-ban 1946-ban kezdődött, így az Építészeti Kar (FA) a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) karának legújabb tagja. Ekkor jött létre a Szlovák Műszaki Főiskola (SVŠT) Szerkezetmérnöki Tagozatának részeként az Építészeti és Építőmérnöki Tanszék, ma Építőmérnöki Kar. A következő hetven évben a Kar létfontosságú és versenyképes intézménnyé alakult, és évente több mint 1000 hallgatót szolgál ki. Bár több mint 25 éve tető alá hozták a Design tanulmányi programokat, 2020-ban a Design az intézmény hivatalos címére is eljutott. Az Építészmérnöki Kart átnevezték, és 2020 szeptemberétől az Építészeti és Tervezői Kar megkezdte új közös történetének megírását.

Napjainkban az STU Építészeti és Tervezői Kar a Szlovák Köztársaság legnagyobb építészek és tervezők oktatási intézménye. A kar profilja tükrözi az egyetemi elveket, és feltételt szab a hazai és uniós kereteken belüli szakmai teljesítménynek. Ebből a szempontból egyértelmű az irányzat az építészek, várostervezők és tervezők kreatív keretek között történő felkészítésére. A jelenlegi kétéves szintű tanulmányi rendszer a diplomások felkészültségére összpontosít. A tudatosság a művészeti és elméleti tárgyakban, valamint a különféle műszaki és tervezési tárgyakban hangsúlyos a várostervezéstől a belsőépítészetig.

Három tanulmányi programot kínálunk nemzetközi hallgatók számára, az angol a tanulási nyelv.

A jelentkezési határidő mindhárom képzési program esetében 2023. május 31. A pályázatok benyújtása a 2022. április 1-jén megnyíló elektronikus pályázati rendszeren keresztül történik. A felvételi eljárással és a vizsgafolyamattal kapcsolatos részletes információk a Bachelor , Master és PhD képzési programokban találhatók.

A COVID-19 globális világjárványra való tekintettel a felvételi és vizsgafolyamat 2021 júniusában kerül megrendezésre, és teljes mértékben ONLINE lesz. A jelentkezőknek nem kell fizikailag utazniuk a vizsgára; a világ bármely pontjáról részt vehetnek a vizsgán.

Az Építészeti és Formatervezői Kar Emil Belluš, a 20. század legjelentősebb szlovák építésze, az iskola alapítója által tervezett épületben található, akiről a "Belluš professzor aulája" (a kollégiumban lakik) elnevezték. Az alkotói képességek és szakmai készségek fejlesztésére az ilyen előadótermek mellett műtermek, számítástechnikai eszközök, valamint a jelentős szakmai könyveket, folyóiratokat őrző (sok nemzetközileg is elismert) kari könyvtár hasznosítható.

<img class=" inserted-image image-element img-responsive " src=" https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/13/133912_19243099_1079581128853671_5558553825703417584_o.jpg " alt=" 133912_19243099_1079581128853671_5558553825703417584_o.jpg " data-json=" {"author":" ","author_url":"","forrás" :""}" />

Támogatási központok

A kar tevékenységét támogató szolgáltató központok:

Könyvtár

A Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti és Tervezői Karának Könyvtára ( FAD STU ) egy akadémiai könyvtár, amely hazai és külföldi szakirodalmat (könyveket, forgatókönyveket, folyóiratokat, szótárakat, szakdolgozatokat stb.) tartalmazó, rendkívül speciális állományokkal rendelkezik. A könyvtár számos előnyt kínál felhasználóinak - ingyenes hozzáférést biztosít az összes könyvtári állományhoz (beleértve a nemzetközi on-line teljes szövegű adatbázisokhoz vagy a szakmai folyóiratok elektronikus változataihoz való hozzáférést), hozzáférést az oktatott tanulmányi programok témái alapján megszerzett legújabb irodalomhoz. a karon korszerű könyvtári és információs szolgáltatások (könyvtári on-line katalógus, önkiszolgáló másoló és lapolvasó gépek, ingyenes Wi-Fi hozzáférés), kényelmes tanuló- és munkaterület.

CEDA (Design for All)

A Design for Mindenkinek Központot a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti és Formatervezési Karán hozták létre 2007 júniusában. Küldetése egy zökkenőmentes épített környezet létrehozása, amelyet korától, méretétől és képességeitől függetlenül minden ember használhat.

A CEDA elkötelezett az univerzális tervezés elve mellett, amely lehetővé teszi Szlovákiában, hogy beilleszkedjenek egy olyan társadalomba, amely figyelembe veszi az emberi különbségeket, és a legjobb tudásuk szerint kölcsönhatásba léphet környezetével.

Body Conscious Lab

A BCD Lab egy testtudatos tervezésre szakosodott kutatási és oktatási központ, amely a pozsonyi STU Építészeti és Tervezői Karán található. Speciális képzést és kutatást biztosít a tervezés és az építészet területén. Ez a kutatóközpont különböző területekről – belsőépítészet, építészet, ergonómia, neuroergonómia, társadalomtudományok és orvostudomány – egyesíti az építészeket, tervezőket, tanárokat, diákokat, kutatókat és gyakorlati szakembereket.

A BCD Lab egy multidiszciplináris kutatócsoport, amely a testtudatos tervezésre – az ember és környezete közötti kapcsolatra – összpontosít. Tagjaink a tervezés, az építészet, az ergonómia, a neuroergonómia, a társadalomtudományok és az orvostudomány szakértői.<img class=" inserted-image image-element img-responsive " src=" https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/13/133907_19221677_1079540255524425_8550423801749395434_o.jpg " alt=" 133907_19221677_1079540255524425_8550423801749395434_o.jpg " data-json=" {"author":" ","author_url":","forrás":" "}" />

Fenntartható és Hatékony Építészet Központja"Építészet 2020"

A Fenntartható és Hatékony Építészet Központja – „Architecture 2020” (a továbbiakban A2k20) az STU Építészeti és Tervezői Karának kutatási és képzési programja. A kar szakosodott tanszéke, amely az épületek energiateljesítményéről szóló 2010/31/EU irányelv kritériumainak megfelelő építészeti tervezés területén folytat kutatási és képzési tevékenységet a 2020 utáni új építkezésekre vonatkozóan, különös tekintettel a fenntarthatóságra és a környezet.

Az A2k20 különböző intézetek (és adott esetben más karok és intézmények) kutatóit köti össze, együttműködve az iEPD-vel (Passzívházak Intézete), az SKGBC-vel (Szlovák Zöld Építési Tanács), az ArTUR-ral (Architecture for Sustainable Development) és más szakmai szervezetekkel.

Oktatási és Kutatási Központ Selmecbányán

Az Építészeti és Formatervezői Kar az UNESCO Kulturális Örökség részét képező Selmecbánya városának szívében található erre szakosodott Oktatási és Kutatási Központjában a fókuszált munka lehetőségét is kínálja. Az autentikus történelmi házban (amelyet tulajdonképpen a hallgatók restauráltak) a Kar akár 30 hallgatót és 10 munkatársat tud elszállásolni műhelymunka vagy szaktanfolyam alkalmával egész évben.<img class=" inserted-image image-element img-responsive " src=" https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/13/133910_21.jpg " alt=" 133910_21.jpg " data-json=" {"author":" ","author_url":","forrás":" "}" />

Modell szimulációs laboratórium

A poprádi STU Építészeti és Tervezői Kar Modellszimulációs Laboratóriuma CAD- és regionális kérdésekre összpontosít.

Helyszínek

  • Bratislava

    Námestie slobody 19, 81245, Bratislava

Programok

Az intézmény a következőket is kínálja:

Kérdések