Keystone logo
Jan Dlugosz University

Jan Dlugosz University

Jan Dlugosz University

Bevezetés

Jan Dlugosz University czestochowai Jan Dlugosz University egy állami egyetem, amelynek története 1971-ig nyúlik vissza. Jelenleg az egyetem 4 karból áll, több mint 40 tanulmányi területtel, alapképzési, mester- és doktori fokozattal. Posztgraduális tanulmányokat kínál


Az Alma Mater…

A JDU az egykori felsőfokú tanárképző iskola, amelyet egyetemré alakítottak át. A Częstochowa egész tudományos közössége számára annyira fontos eseményt 2004. október 1-jén ünnepelték.

Alma Mater története az 1971-es évre nyúlik vissza. Az akkori Miniszterek Tanácsa döntése alapján létrehozták a Tanárképző Kollégiumot. 1974-ben átalakították felsőfokú tanárképző iskolává. Az egyetemi alkalmazottak, akik emlékeznek Częstochowa és a régió történelmi eseményére, hangsúlyozzák, hogy a humanitárius végzős iskola létrehozása nagy jelentőséggel bírt a gyorsan fejlődő város számára. Sokan elismerik, hogy soha nem látott döntés volt, mivel a napokban a hatóságok sokkal kedvezőbb hozzáállást mutattak a műszaki egyetemekkel szemben. A mérnöki tudományok végzettségére a régió dinamikusan fejlődő ipari üzemében volt kereslet. Az első diplomákat a szakképzés elvégzéséért 1973-ban adták ki. Az első Master of Arts és Master of Science okleveleket az iskola vezetése 1977-ben adta ki.

Alma Materunk kezdete meglehetősen szerény volt. A Főiskolán és a korai HTES-nél csak két kar volt: a Matematikai és Természettudományi Karon és a Pedagógiai Karon.

Az elmúlt 50 évben a Jan Dlugosz University egyre gyorsabban fejlődik és erőssége növekszik. Jelenleg az egyetem négy karból áll: a Filológia és a Történelem Karból, a Matematikai és Természettudományi Karból, a Pedagógiai Karból, a Művészeti Karból és két karközi oktatási egységből: az Idegennyelv-tanulmányi Központból és a testnevelési és Sportközpont. Jelenleg a Jan Dlugosz University több mint 40 szakterületet kínál:

  • Első ciklus programok (alapképzés) alapképzéssel.
  • Második ciklusos programok (posztgraduális tanulmányok) mesterfokozattal, valamint mérnöki diplomával.
  • Harmadik ciklus (PhD) programok: kémia, fizika, történelem, irodalomtudomány és nyelvészet.

Sőt, a JDU-ban több mint 60 posztgraduális program létezik.

Az egyetemnek joga van történelem posztdoktori fokozatot adni. Az eljárás folyamatban van ahhoz, hogy megszerezhesse a jogot arra, hogy további tanúsításokat nyújtson más tanulmányi területeken.

Az Alma Mater erőssége a munkatársak, akik keményen dolgoznak az egyetem eredményeinek kibővítésén és megszilárdításán. Jelenleg a JDU 648 tanárt foglalkoztat. Közülük 440 akadémikus és 148 független hallgató van, közülük 30 titulus (teljes) professzor.

A JDU részt vesz az oktatás különböző formáinak népszerűsítésében az idős emberek körében. Körülbelül 650 hallgató - nyugdíjas közösségünk tagja vesz részt a III. Egyetem által kínált különféle tanfolyamokon.Anastasiya Gepp / Pexels

120549_pexels-photo-1462630.jpeg

Bármely iskola elismerésének és osztályozásának fontos eleme a külföldi tudományos központokkal való együttműködés. Alma Materunk hosszú és kiterjedt hagyományokkal rendelkezik ezen a területen. A JDU hatóságai eddig több megállapodást kötöttek a világ különböző tudományos és kutatási központjaival való együttműködésről. Az együttműködés eredményeként csereprogramok jöttek létre a hallgatók és az oktatók számára. Számos kétoldalú megállapodás és közösen finanszírozott kutatási projektek végrehajtásának eredményeit a gyakorlatban alkalmazzák mind az építkezés, mind a katonai ipar.

A Főkönyvtár az Egyetem igazi kincse. Gyűjteménye közel 300 ezer tételből áll, azaz könyvekből, tudományos folyóiratokból, dokumentumokból és különleges címek gyűjteményéből. A könyvtárosok nagyon aktívak az olvasás terjesztésében; számos kiállítást szerveznek, amelyek a régió, a történelem és a művészet szempontjából fontos kérdésekkel foglalkoznak.

Az akadémikusok kutatásaik összes eredményét közzétehetik a Jan Dlugosz University Kiadóban, amelyet nemcsak regionális és országos, hanem nemzetközi szinten is elismernek. Képviselői részt vesznek a lengyel és európai legfontosabb könyvvásáron. A Ház kiadványokat kínál különféle tanulmányi területeken.

A JDU bolygónk egy planetáriummal, egy új vonzerővel a hallgatók és a Częstochowa régió minden lakosa számára, amelyet a világ egyik technológiailag legfejlettebb vetítõszerkezete lát el.

Az akadémiai sport gyorsan fejlődik. A JDU hallgatói sportolók az egész országban és külföldön egyetemi központok által szervezett sporteseményeken versenyeznek. Lengyelországban az összes egyetem legjobb sportolói közé sorolják őket.

Alma Mater tudományos vezetõi szorosan figyelemmel kísérik a Lengyelországban és Európában zajló politikai és társadalmi átalakulásokat, különös tekintettel a munkaerõpiac gyorsan változó igényeire, amelyek döntõ tényezõk az egyetemi oktatási kínálat testreszabásában. Így a JDU akadémikusai új oktatási rendszereket vezetnek be, és együttműködnek a külföldi oktatási központokkal, nem csak az Európai Unió tagállamaival, hanem az Unión kívüli államokkal is, például Kelet-Európában.

Helyszínek

  • Częstochowa

    Jerzego Waszyngtona,4/8, 42-217, Częstochowa

    Programok

    Kérdések