Keystone logo
UBC PRISM Lab

UBC PRISM Lab

UBC PRISM Lab

Bevezetés

A gazdasági tevékenység környezeti és társadalmi költségeinek és hasznainak megértése és kezelése a modern kor meghatározó kihívása. Ez a kihívás adja a magot a fenntarthatóság mérésének és menedzsmentjének gyorsan fejlődő területén.

A modern élelmiszerrendszerek összekötnek bennünket biofizikailag és társadalmilag. Emellett kulcsfontosságú szerepet játszanak számos legégetőbb fenntarthatósági problémánkban, a helyitől a globális méretig.

A British Columbia Egyetem Okanagan campusán található Élelmiszerrendszerek Priority Research for Integrated Sustainability Management (PRISM) Laboratórium az átfogó kutatások központja az élelmiszerrendszer fenntarthatósági mérésének és kezelésének metszéspontjában.

Élelmiszerrendszer fenntarthatóságának mérése és kezelése

Életciklus-gondolkodás
Az életciklus-gondolkodás olyan fenntarthatósági mérési és irányítási megközelítésekre utal, amelyek figyelembe veszik a termékhez, szolgáltatáshoz, tevékenységhez vagy entitáshoz kapcsolódó összes lényeges ellátási lánc interakciót. Klöpffer (2003) szerint „Az életciklus-gondolkodás minden megalapozott fenntarthatósági értékelés előfeltétele. Egyáltalán nincs értelme a rendszer egy részének javításának egy országban vagy az életciklus egy szakaszában, ha ennek a „javításnak” a rendszer más részeire olyan negatív következményei vannak, amelyek meghaladják az elért előnyöket.” Más szóval, az életciklus-gondolkodás elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük és megelőzzük a nem szándékos teheráthelyezéseket, legyen szó a fenntarthatósági hatások különböző fajtáiról, vagy az ellátási lánc különböző szakaszairól vagy érdekelt feleiről, amelyek a vezetési döntéseink eredményeként következhetnek be. Az életciklus-gondolkodás és az eszközök a fenntarthatósági tudomány központi elemévé váltak.

Élelmiszerrendszerek összefüggésben
A modern élelmiszer-rendszerek kulcsszerepet játszanak a fenntarthatósági eredmények többlépcsős meghatározásában. Ez magában foglalja a kollektív erőforrásigényünket, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos környezeti nyomást, a levegőbe, talajba és vízbe történő hulladékkibocsátást, valamint a társadalmi-gazdasági előnyöket és költségeket. Az élelmiszertermelés előre jelzett növekedése, a termelési és fogyasztási szokások változása, a földért, vízért és energiaforrásokért folytatott verseny fokozódása, a technológiai fejlődés, valamint a társadalmi és környezeti instabilitások egymásra találnak, és mélyreható kihívásokat és lehetőségeket teremtenek. Az élelmiszer-termelési rendszerek megértése és kezelése, amelyeket gyakran több határon, ökoszisztémán és társadalmon átívelő ellátási láncok támogatnak, ahhoz, hogy válaszolni tudjunk ezekre a kihívásokra és kihasználhassuk a felmerülő lehetőségeket, arányos hatókörű távlatokra és eszközökre van szükség.

Jelenlegi kutatás
A Food Systems PRISM laboratóriumában végzett kutatások életciklus-gondolkodást és eszközöket alkalmaznak az élelmiszer, az ökológia és a társadalom találkozási pontjain felmerülő sürgető kérdések feltárására és megoldására. A jelenlegi munka különösen a kanadai tojásipar és tágabb értelemben a kanadai élelmiszerágazat szempontjából releváns fenntarthatósági kérdésekre összpontosít.

Érdekel az Élelmiszerrendszerek PRISM Laboratóriumában végzett munka?

Motivált vagy, veleszületetten kíváncsi és nagyon fegyelmezett? Szívesen csiszolja kutatási készségeit és tudását? Erősen érdeklődik az élelmiszerrendszer fenntarthatóságával kapcsolatos kérdések iránt? Hajlandó és képes-e kritikusan megvizsgálni saját feltevéseit, és megkérdőjelezni és kihívásokkal szembesülni a tisztelet, az együttműködés és a felfedezés környezetében? Az a kilátás, hogy a gyönyörű nyugat-kanadai Okanagan-völgyben élhet, dolgozhat és játszhat, megfelel az életmódbeli törekvéseinek? Ha igen, a British Columbia Egyetem Food Systems PRISM Laboratóriuma megfelelő lehet az Ön számára.

Nem szabad félvállról venni azt a döntést, hogy jelentkezünk posztgraduális tanulmányokra. Az érettségi sok munka. Ez nagyon kifizetődő is lehet, feltéve, hogy valóban érdeklődik az Ön által végzett kutatás iránt, és elkötelezett a siker iránt. Tapasztalataim szerint a következő tulajdonságok megbízható előrejelzői a végzős hallgató sikerének.

 • Okosság – amint azt az erős tanulmányi eredmény is bizonyítja
 • Kíváncsiság – valódi érdeklődés a kutatás és feltárás iránt
 • Kreativitás – képes azonosítani érdekes/fontos kutatási kérdéseket, innovatív és szigorú kutatási módszereket megfogalmazni, elméleteket, módszereket, fogalmakat és információkat szintetizálni és azokra építeni a releváns diszciplináris és interdiszciplináris területekről.
 • Kritikai képesség – logika és szigor alkalmazásának képessége az információforrások, érvek, módszerek stb.
 • Kommunikációs készségek - világos és tömör kommunikáció képessége (különösen írásos formában)
 • Elkötelezettség – személyes tulajdonságok és puha készségek kombinációja, beleértve az ambíciót, az önmotivációt, a fegyelmet és a professzionalizmust

Helyszínek

 • Kelowna

  EME Building Room 2121-1137 Alumni Avenue, V1V 1V7, Kelowna

  Kérdések